• groen1

  Op deze website heb ik alles gevonden over mijn rechten als vrijwilliger.

 • groen4

  Ik heb hartstikke leuk vrijwilligerswerk gevonden. Dankzij de hulp van de vrijwilligerscentrale.

 • groen2

  Wil jij net zo'n leuke maatschappelijke stage als wij? Hier vind je alle info!

 • groen33

  De cursus die ik laatst heb gevolgd heeft me echt geholpen bij mijn vrijwilligerswerk voor de sportclub.

Kerkrade: uw vereniging over 10 jaar

Door: Manon Aretz, Vrijwilligerscentrale Impuls
Foto’s: John Hellemons, Vrijwilligerscentrale Impuls

Op maandag 3 februari 2014 vond de derde bijeenkomst in Kerkrade plaats met dit thema.  Eerder gingen verenigingen al tijdens bijeenkomsten in de wijk aan de slag met de vraag: hoe kunnen, moeten of willen wij verder om de toekomst op een positieve manier tegemoet te treden? Gastheer en wethouder Leo Jongen blikte in deze bijkeenkomst terug.

Tips van verenigingen

Verenigingen wisten goed te verwoorden wat hun ‘tops’ zijn. Met andere woorden:  waar zijn we goed in, wat zijn onze kernactiviteiten. Tijdens de avond werd ook een zestal verbeterpunten gepresenteerd.

 • 028Werving van leden en vrijwilligers
  Kijk in je eigen vereniging of (meer) mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen.  Zorg voor goede begeleiding van nieuwe vrijwilligers. 

 

 • Communicatie/publiciteit/naamsbekendheid
  Kijk hoe andere verenigingen dit doen. Kijk of  er binnen de vereniging iemand met ervaring of affiniteit met PR en communicatie beschikbaar is.

 

 •  Evenementenkalender
  Maak een evenementenkalender. Een aantal verenigingen is hiermee al aan de slag. Publiceer de kalender in het wijkblad of op de website van het bewonersplatform.

 

 • Accommodatie/locatie 
  Heb je een eigen accomodatie of ben je juist op zoek naar een goede ruimte?  Kijk of je gebouwen met anderen kunt delen. De gemeente is bezig om te inventariseren welke accommodaties er zijn in Kerkrade en welke mogelijkheden deze bieden.

 

 • Samenwerking 
  Samenwerking tussen verenigingen zal steeds belangrijker worden. Wethouder  Jongen benadrukte tijdens de avond nog maar eens, dat het belangrijk is dat verenigingen met elkaar in gesprek gaan. Probeer elkaar als vereniging te versterken,
  te ondersteunen. Een praktisch voorbeeld: als uw vereniging op zoek is naar statafels, kijk dan bij welke vereniging  in de buurt je die kunt lenen of huren. Zoek het dicht bij huis. Soms onstaan er onverwachte verbindignen. Zoals tussen een voetbalclub en een poppodium. Of tussen een schutterij en een dialectvereniging.

037

Een stad socialer maken doen we samen!

Verenigingen en vrijwilligers zijn belangrijk voor de stad, aldus wethouder Jongen. Dus ook in de nieuwe collegeperiode 2014-2018 zal Kerkrade hier veel aandacht aan blijven besteden. De wethouder sprak daarnaast de hoop uit dat er veel initiatieven en samenwerkingsverbanden vanuit de verenigingen zullen onstaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit initiatief of heeft u een vraag over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met de vrijwilligerscentrale Kerkrade:

E vck@impulskerkrade.nl
T (045) 545 6351