• groen1

  Op deze website heb ik alles gevonden over mijn rechten als vrijwilliger.

 • groen4

  Ik heb hartstikke leuk vrijwilligerswerk gevonden. Dankzij de hulp van de vrijwilligerscentrale.

 • groen2

  Wil jij net zo'n leuke maatschappelijke stage als wij? Hier vind je alle info!

 • groen33

  De cursus die ik laatst heb gevolgd heeft me echt geholpen bij mijn vrijwilligerswerk voor de sportclub.

Vacature SchuldHulpMaatje Parkstad

Schuldhulpmaatje - over schulden

SchuldHulpMaatje Parkstad is op zoek naar vrijwilligers die als schuldhulpmaatje ondersteuning bieden aan inwoners van Parkstad die worstelen met financiële problemen.
SchuldHulpMaatje Parkstad is een samenwerkingsverband waaraan ook Alcander, Impuls en Humanitas deelnemen. In de praktijk wordt er veel samengewerkt met andere partijen zoals Maatschappelijk Werk en Loket Schuldhulpverlening.

Wat ga je doen?

Als schuldhulpmaatje bezoek je mensen in hun thuissituatie. De hulp die je biedt is gevarieerd. Vaak begin je eerst met het op orde brengen van de administratie en maak je samen een overzicht van de financiële situatie. Vervolgens help je mensen met het omgaan met geld en het opstellen van een begroting. Daartoe je hulpmiddelen aanreiken zoals een administratieklapper of een huishoudboekje. Ook wijs je mensen op financiële regelingen en ondersteunt hun bij het aanvragen van voorzieningen. Sommige vrijwilligers maken er een sport van om op zoek te gaan naar manieren om te besparen of om het inkomen te vergroten. Belangrijk is wel dat je hulpvragers op weg helpt om zelf problemen op te lossen en te voorkomenSchuldhulpmaatje.nl

Naast de zakelijke aspecten is minstens zo belangrijk dat je mensen ook op emotioneel en motiverend vlak ondersteunt en de hulpvrager het gevoel krijgt dat er iemand niet tegenover, maar net naast hem of haar staat. Als een hulpvrager bijvoorbeeld in een schuldentraject terechtkomt, heeft hij een aantal moeilijke jaren voor de boeg. Als maatje kun je dan waardevolle steun geven zodat iemand het ook volhoudt.

Wat verwachten we van je?

Affiniteit met financiële administratie is een pré, maar minstens zo belangrijk is dat je een open en vriendelijke uitstraling hebt. Je moet je kunnen verplaatsen in de hulpvrager en hem of haar met respect benaderen. Geduld is een andere belangrijke eigenschap en soms zul je wat kordater moeten optreden. Het betreft een verantwoordelijke functie en je zult veel zelfstandig werken. Je werktijden worden in onderling overleg bepaald.

Wat bieden we?

Je krijgt een interne opleiding als voorbereiding op je werkzaamheden. Eenmaal aan de slag neem je regelmatig deel aan vrijwilligers- en intervisiebijeenkomsten om je kennis op peil te houden en ervaringen met je collega’s uit te wisselen.
Dagelijks is er een coördinator bereikbaar waar je op terug kunt vallen en waarmee je kunt overleggen over tal van zaken die je tijdens je werk tegenkomt.

Er wordt een verzekering voor je afgesloten en je ontvangt een onkostenvergoeding. Voor deze functie vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag. De kosten daarvan komen voor rekening van de organisatie.

Interesse?

Neem dan snel contact op met

Mevr. Jacqueline Koenen (jkoenen@alcander.nl, of 045-5602525) voor Heerlen, of
Mevr. Anne Linssen (alinssen@impulskerkrade.nl, 06-18585592) voor Kerkrade.

Bekijk ook de vacaturebeschrijving.  Zoek op vacaturenummers 35981 (Heerlen) en 21958 (Kerkrade).