• groen1

  Op deze website heb ik alles gevonden over mijn rechten als vrijwilliger.

 • groen4

  Ik heb hartstikke leuk vrijwilligerswerk gevonden. Dankzij de hulp van de vrijwilligerscentrale.

 • groen2

  Wil jij net zo'n leuke maatschappelijke stage als wij? Hier vind je alle info!

 • groen33

  De cursus die ik laatst heb gevolgd heeft me echt geholpen bij mijn vrijwilligerswerk voor de sportclub.

Allergenenwetgeving: van belang voor vrijwilligersorganisaties

Vanaf 13 december 2014 zijn vrijwilligersorganisaties die onverpakte etenswaren verstrekken of verkopen, verplicht allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. De wetgeving allergenen geldt voor alle organisatie die werken met onverpakte producten, dus ook landschapswinkels, buurthuizen, voedselbanken, sportkantines etcetera.

Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. Om welke allergenen gaat het? Van 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in de onverpakte producten:

 1. glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
 2. ei
 3. vis
 4. pinda
 5. noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 6. soja
 7. melk (inclusief lactose)
 8. schaaldieren
 9. weekdieren
 10. selderij
 11. mosterd
 12. sesamzaad
 13. sulfiet
 14. lupine

Wat betekent de nieuwe allergenenwet concreet?
Voor vrijwilligersorganisaties die alleen verpakte producten (repen chocola en verpakte frisdrank) verstrekken verandert niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking.

Verstrekt u onverpakte producten, zoals tosti’s of frituur dan heeft de wet gevolgen. Volgens de nieuwe wet zijn sportverenigingen met een sportkantine verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zo zijn allergische consumenten beschermd.
Volgens de wet heeft u twee mogelijkheden: u kunt ervoor kiezen om schriftelijk of (elektronisch) informatie te verstrekken, bijvoorbeeld via een allergenenlijst bij uw menukaart. Of u kiest voor mondelinge informatie als uw gasten hierom vragen.
Om u hierbij te helpen heeft NOC*NSF in samenspraak met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een lijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in in dit geval sportkantines. Op deze lijst staat bij elke product welke mogelijke allergenen hier in zouden kunnen zitten. Wij raden u aan deze lijst op een zichtbare plek in uw keuken, verstrekkingspunt of achter de bar op te hangen. Op een prijzenlijst kunt u dan volstaan met het toevoegen van de zinnen: Heeft u een allergie? Meld het ons.
Wanneer uw (bar)vrijwilligers vragen krijgen over allergie dan kunnen zij deze informatie op de lijst delen met de gast en bij verpakte producten verwijzen naar het etiket. Het is ook mogelijk om deze lijst aan uw prijzenlijst toe te voegen op een manier dat deze leesbaar is voor de gast. Vrijwilligersorganisaties die andere of extra onverpakte producten aanbieden dienen zelf na te gaan of deze producten allergenen bevatten en kunnen deze dan toevoegen aan de lijst.

Lijst van veel verkochte onverpakte producten in kantines die mogelijk allergenen bevatten:

Alle soorten tosti’s
Alle onverpakte snoep
Broodje bapao
Knakworst, rookworst en gehaktbal
Alle producten die gefrituurd worden
Alle broodjes
Alle sauzen (zoals, mosterd, mayonaise en chilisaus)
Alle hapjes die u onverpakt op de bar plaatst (zoals nootjes, kaasblokjes en worst) of verkoopt
Wijn en port
Melk en koffiemelk
Cappuccino en alle andere koffie waaraan melk is toegevoegd
Chocomel
Eieren

Voor bron en meer info klik hier.